Az oldal betöltése folyamatban van...
 
 
Hírek
"Gabriel Bethlen" szoboravató Nagyváradon
 

A román történészekt?l és politikusoktól megszokhattuk, hogy az azóta már a világ minden részén megcáfolt dákoromán elméletet szajkózzák még ma is, ezen belül Erdély örökid?kt?l való román létét hangsúlyozzák.

Jellemz?, hogy Hunyadi Mátyást románnak tartják, mivel volt román rokona. Talán ennek köszönhet?, hogy a kolozsvári Mátyás szobrot nem tüntették el úgy, mint mostanában Wass Albert szobraival teszik. A hétvégén Nagyváradon felavatott Bethlen Gábor szobor körül is fellángoltak a viták. Az eredetileg Erdélybe tervezett szobrot a hivatalos szervek nem látták szívesen, így került Nagyváradra, ahol az utolsó pillanatban "természetesen" további aggályokat vetettek fel.
Jellemz? a román közgondolkodásra talán az a tény is, hogy a nagyváradi városházán a nagyromániás képvisel? azért javasolta a szobor felállítását, mivel Bethlen Magyarország ellen vezetett hadjáratot. Mivel a hivatalos román történetírás szerint Erdély mindig is román terület volt, így utólag Bethlen Gábort is román állampolgárrá szeretnék avatni.
Éppen ezért nem is akarják engedni, hogy a szobron Bethlen Gábor neve és jelmondata ("Ha Isten velünk, ki ellenünk?") magyarul szerepeljen. Emiatt majdnem meghiúsult az avatás is, végül a Bethlen név kivételével minden feliratot fekete lepellel kellett letakarni, hogy az ünnepélyt meg lehessen tartani.

2003. május 14. - forrás: Krónika

 
Egy szinttel feljebbImpresszum
Magyar Élettér Alapítvány, 2011. december 12.
www.trianon.hu © 2000-2024. HG