The page is loading...
 
 
Hírek
Kárpátalja elt?nik?
 

Hónapok óta terjed az a hír Kárpátalján, miszerint a Magyarországtól elcsatolt terület a beharangozott ukrajnai közigazgatási-területi reform során megyei önállóságát is elveszíti.

A híresztelés szerint a nyugat-ukrajnai régió kialakítása keretében Kárpátalját a közeljöv?ben egyesítik a szomszédos Lemberg (Lviv) és Ivano-Frankivszk ukrán megyékkel. Ez a lépés a javarészt a jelenlegi magyar határ közelében, egy tömbben él? magyarságot még hátrányosabb helyzetbe hozná, hiszen az ukrán területekkel való összevonás következtében az etnikai arányok az ukránok javára tolódnának el. Ráadásul az ezáltal méginkább perifériára szoruló magyarság érdekérvényesítése tovább nehezedne, megmaradása veszélybe kerülhetne.
Ivan Rizak, Kárpátalja kormányzója, egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva azzal nyugtatta az érintetteket, hogy jelenleg nincs a parlament el?tt az Ukrajna új közigazgatási és területi beosztására vonatkozó törvénytervezet. Szerinte egyébként sem lehetne egy ilyen tervezetet elfogadtatni a törvényhozásban, mert a helyi elitek elleneznek minden hasonló kezdeményezést az igencsak eltér? regionális érdekek miatt.

April 30, 2003 - source: Kárpátinfo

 
Up one levelImprint
Hungarian Living-space Foundation, December 12, 2011
www.trianon.hu © 2000-2024. HG