Az oldal betöltése folyamatban van...
 
 
Hírek
Magyarokat vertek meg román támadók Marosvásárhelyen
 

Összevertek két magyart Marosvásárhelyen, a nyílt utcán. Románok támadtak rájuk azért, mert magyarul beszéltek.
Bozgornak, hazátlannak nevezték a román állampolgárságú magyarokat, miközben súlyosan bántalmazták ?ket.
Egyikük könnyebben sérült meg, ám a másikuknak eltört az arccsontja és az orra. A magyarok nem mertek feljelentést tenni, mert félnek a bosszútól.

Mindeközben a gyáva R(mdsz) nem kíván részt venni Sepsiszentgyörgyön a magyar gyásznapi megemlékezésen.
Június 4-re, szombatra, a trianoni diktátum évfordulójára közös megemlékezést tervezett a Magyar Polgári Szövetség sepsiszéki és az RMDSZ területi szervezete. Az ígéretes terv utolsó percben hamvába halt, az RMDSZ visszalépett. Korábban, még a közös szervezés szakaszában, az MPSZ engedett az RMDSZ területi elnöke ama kérésének, hogy ne legyen a történelmi országzászló he­lyén zászlórúd és fekete szalagos zászlófelvonás.
Úgy véltük - fejtette ki Gazda Zoltán, az MPSZ széki szervezetének elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján -, hogy fontosabb a megemlékezés, mint a hasonló ceremoniális, bár szimbolikus értéket hordozó elképzelés fenntartása.
Az RMDSZ eleve el akart bújni: tartsák a megemlékezést zárt helyen a Gábor Áron Teremben (így még hatósági engedély sem kell - indokolták a megalkuvó ötletüket), ám ezt az MPSZ már visszautasította. Egyrészt, mert azt tapasztalták, hogy bár a lakosság értékelte a közös megmozdulást, bizonyára nem díjazná a megemlékezés elrejtését. Tegnap derült ki, hogy az RMDSZ egyáltalán nem kíván részt venni az MPSZ-szel közös megemlékezésen.

Ennek dacára szombaton 17.30 órára a Magyar Polgári Szövetség a Mikó Kollégiummal szemben a parkba várja - fekete szalaggal - a megemlékezésen részt venni óhajtó polgárokat.
18 órakor öt percre megszólalnak a város magyar történelmi egyházainak harangjai, majd rövid megemlékez? beszédet mond Nemes El?d, az EMI elnöke, Gazda Zoltán, az MPSZ széki szervezetének elnöke, Tóth B. Csaba (magánemberként) és Kiss Jen?, a Mikes Kelemen Közm?vel?dési Egyesület ügyvezet? elnöke. A rendezvény végén az egyik magyar történelmi egyház lelkésze imát mond a magyarság megmaradásáért, az autonómiáért.

2005. június 3. - forrás: Erdélyi Napló, Hír Tv, MÉA, Háromszék

 
Egy szinttel feljebbImpresszum
Magyar Élettér Alapítvány, 2011. december 12.
www.trianon.hu © 2000-2024. HG